Spoedpost Noord-Limburg

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Laden

Laden

Levensbedreigende situatie? Bel altijd 112

Veilig Thuis

Informatie over Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling  

De veiligheid van onze patiënten en die van hun gezinsleden is voor de Huisartsenspoedpost erg belangrijk. Daarom hebben wij bij alle patiënten, aandacht voor mogelijke tekenen van huiselijk geweld, verwaarlozing of (kinder)mishandeling.

Zorgverleners zien vaak als eerste de (lichamelijke) gevolgen hiervan. Zij spelen dus een belangrijke rol om huiselijk geweld, verwaarlozing of (kinder)mishandeling van een patiënt te herkennen. Zij kunnen de eerste stappen zetten om hulp te bieden.

Daarom werken alle zorgprofessionals bij de Huisartsenspoedpost met de ‘Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling’. Elke arts en behandelaar is wettelijk verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van huiselijk geweld, verwaarlozing en/of  kinder)mishandeling.

Meldcode

Een meldcode is een richtlijn, samengevat in een stappenplan. Hierin staat wat een zorgverlener kan en moet doen wanneer hij vermoedens heeft van ouderenmishandeling, huiselijk geweld of kindermishandeling. Het helpt onze medewerkers te bepalen welke stappen we moeten nemen wanneer we zorgen hebben over de veiligheid van een patiënt en hun omgeving.

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld en kindermishandeling ontstaan meestal door onmacht of  overbelasting en is er geen sprake van is van opzet. Er is altijd sprake van een relatie waarbij er iemand afhankelijk is van de ander, maar het hoeft niet altijd thuis plaats te vinden.

Onder huiselijk geweld verstaan we:

  • geweld of verwaarlozing van ouder(s)/verzorger(s) naar een kind;
  • geweld tegen een partner of ex-partner(partnergeweld);
  • bedreiging van een ongeboren kind door risicogedrag van de ouder(s);
  • ouderenmishandeling door ontspoorde mantelzorg (overbelasting mantelzorger);
  • ouderenmishandeling door financiële uitbuiting en/of schending van mensenrechten; oudermishandeling (van kind naar ouder);
  • geweld tussen familieleden;
  • eer gerelateerd geweld
  • huwelijksdwang;
  • stalking;
  • seksueel geweld;
  • vrouwenbesnijdenis.

Kindcheck

De kindcheck is onderdeel van de Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit houdt in dat de arts in het contact met volwassen patiënten in bepaalde situaties onderzoekt of er kinderen in het gezin zijn en inschat of zij veilig zijn.

Denk hierbij aan patiënten/ouders:

  • met ernstige psychische problemen;
  • na een zelfmoordpoging;
  • met een drugsverslaving en/of alcoholverslaving;
  • die slachtoffer of pleger zijn van huiselijk geweld;
  • die zeer agressief zijn en/of vuurwapengevaarlijk;
  • die erg verwaarloosd zijn en/of geen vaste woonplaats of verblijfplaats hebben;
  • met een verstandelijke beperking.

Uw veiligheid, onze zorg

Bij alle patiënten die bij de Huisartsenspoedpost komen, letten we tijdens onderzoek en behandeling extra op tekenen van alle vormen van mishandeling zoals verwondingen, ondervoeding, een vreemde manier van reageren (op elkaar).

Bij alle kinderen tot 18 jaar vullen we altijd een formulier met bepaalde vragen in. Op dit formulier wordt aangegeven of er zorgen zijn over bepaalde situaties of signalen.

Tijdens onderzoek en/of behandeling kan er soms een vermoeden ontstaan dat er problemen zijn in de leefomgeving. De behandelend arts zal de zorgen hierover op een open en eerlijke manier bespreken. Als het mogelijk is bespreekt de arts dat met alle betrokkenen.

Als er uit dit gesprek blijkt dat er inderdaad problemen zijn in de gezinssituatie of als de zorgen niet met zekerheid worden weggenomen, dan zal samen met de ouders, verzorgers of mantelzorgers gezocht worden naar mogelijke oplossingen. Het hele gesprek wordt vertrouwelijk behandeld.

Speciale werkgroep
De Huisartsenspoedpost heeft maandelijks overleg met verschillende zorgverleners in de werkgroep kindermishandeling, ouderenmishandeling en huiselijk geweld. Het doel van de werkgroep is om de situatie en ondernomen stappen te bespreken en zo nodig extra advies te geven. Elke situatie wordt anoniem besproken tenzij u toestemming hebt gegeven om de gegevens te delen. Het kan zijn dat het plan van aanpak hierdoor verandert en dat er nog een keer contact met u opgenomen wordt, bijvoorbeeld via de eigen huisarts of behandelend arts.

Veilig thuis

Bij een vermoeden op enige vorm van huiselijk geweld is de behandelend arts verplicht de stappen in de meldcode te volgen en eventueel overleg te hebben met Veilig Thuis.

Veilig Thuis is een landelijke organisatie die advies geeft en onderzoek doet naar de veiligheid in de thuissituatie. Het doel is veiligheid voor alle gezinsleden én het versterken van gezinnen. Als er een melding bij Veilig Thuis wordt gedaan zal de behandelend arts de betrokkenen hierover inlichten als de situatie dat toelaat. Na het ontvangen van de melding beoordeelt een medewerker van Veilig Thuis de melding en kan zo nodig nog contact opnemen met de betrokkenen. Wij bespreken de zorgen en beoordelen welke hulp noodzakelijk is. Veilig Thuis helpt, geeft advies, stopt onveilige situaties en zet mensen in beweging.

Iedereen heeft recht op een Veilig Thuis!

Hulp nodig of vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder behoefte aan een gesprek? Zit u thuis in een moeilijke situatie en weet u zich geen raad? Bent u bang of onzeker over de gevolgen?

Veilig thuis

Tel. 0800 2000
e-mail:  info@veiligthuisnml.nl
website: www.veiligthuisnml.nl